7 Khasiat Kurma yang Mungkin Anda Tidak Tahu
Kurma
atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan boleh dimakan
sama ada ketika ia sudah masak atau masih mentah. Ianya dikatakan
tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana
sebahagian daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam
kitab suci al-Qur’an sahaja terdapat 21 ayat yang menyebut tentang
kurma. Baginda Rasulullah SAW juga sendiri telah beberapa kali menyebut
perihal kurma dan khasiatnya, dan ianya amat sinonim dengan kisah sirah
baginda.
1) Paling pantas diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera:
Memandangkan kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat
tinggi malah lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga
segera” yang akan diserap oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan
kebanyakan buah-buahan lain yang mengadungi sukrosa (disaccharide).
Disaccharide seperti sukrosa harus dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum
bertukar menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
2) Kaya dengan serat dan potassium:
Kurma dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah
terkandung serat. Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan
serat, serat larut mahupun tak larut. Kita sering menganggap buah-buahan
seperti pisang itu mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda,
dalam 100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan dalam 100g Pisang hanya
terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi serat amat baik untuk sistem
pelawasan.
Selain itu kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat
galian yang lain. Potassium adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan
kembali kandungan air dalam tubuh badan apabila kita kehilangannya,
terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak perlu membeli 100 Plus
sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika berbuka, memadai
dengan beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga membantu dalam
pembinaan otot termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem saraf.
3) Penguat memori:
Ramai yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya
ingatan, namun hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Ianya amat
sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar.
4) Baik untuk wanita mengandung/bersalin:
Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa
melahirkan Nabi Isa AS? Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah
mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya menggegar
pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala lemah selepas
bersalin.
5) Penawar Racun:
Diriwayat oleh Aishah r.a., “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”
6) Merawat penyakit:
Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh.
Ianya direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
7) Mengubati gangguan usus dan sembelit:
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Kurma mencegah ini dari berlaku.
No comments:
Post a Comment